Meki sir u roli od badema i indijskih oraščića

Veganski sirevi izgledom doista nalikuju na mliječne sireve. No, okusi se ne ponavljaju doslovno. Možda će vas iznenaditi da su ovoj biljnoj varijanti okusi snažni, puni i raskošni. Baza su im uglavnom orašasti plodovi i probiotici za fermentaciju, a postupci su vrlo jednostavni. Jednom kad naučite osnovne korake, s njima ćete moći pripremiti velik broj različitih veganskih sireva i postići nevjerojatno bogastvo okusa. Veganske sireve kao početnik svatko može napraviti s lako dostupnim namirnicama. Danas donosimo recept iz knjige Marine Brekalo, VEGANSKI SIREVI.


Meki sir u roli od badema i indijskih oraščića

Sastojci:

1 šalice badema

1 šalica indijskih oraščića

½ – ¾  šalice bademovog mlijeka

3 žlice prehrambenog kvasca

2 žlice limunovog soka

½ žličice češnjaka u prahu

½ žličice soli ili više po ukusu

Dodaci za oblaganje sira:

– suhi začini, mrvljeni papar, usitnjeni svježi začini, usitnjeno suho voće, usitnjeni orasi

Priprema:

Bademe namačite 12 sati, a indijske oraščiće 4-6 sati. Potom ih procijedite i dobro isperite pod mlazom vode, pa bademima uklonite kožicu.
*
Oguljene bademe, indijske oraščiće  i sve ostale sastojke stavite u blender i blendajte do kremaste teksture. Ukoliko je gotova smjesa mekana ostavite je nekoliko sati u hladnjaku da se stisne kako biste je mogli lijepo rolati.
*
Odaberite dodatke za oblaganje sira i rasporedite ih po silikonskoj podlozi ili masnom papiru. Sir valjajte preko njih kako biste dobili lijep cilindrični oblik sira. Umotajte u foliju i ostavite u hladnjaku najbolje preko noći ili barem nekoliko sati da se dobro stisne.
*
Ovaj je sir odličan u sendvičima, na tostu, u salatama, kao namaz i umak te kao dio veganskih plata.
*


Iz kuharice Marine Brekalo, Veganski sirevi, Planetopija 2021.

Fotografija: Maja Danica Pečanić

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads